Når jeg surfer på nettet hender det noen ganger at jeg er på sider der nettsideeieren eller bloggeren har annonser på siden sin. Noen ganger klikker jeg også på disse og jeg ser at det er noen kjennetegn som går igjen for de situasjonene der jeg gjør dette. Her har jeg prøvd å oppsummere disse i 8 punkter.

1. Jeg er interessert!

Dette er forutsetningen for at jeg i det hele tatt er åpen for å klikke på annonser. Jeg er ingen “bevisstløs klikker” som klikker på alt mulig bare for å gjøre det. Annonsen må interessere meg. Jeg tror også at dette er en forbrukeratferd som bidrar til at annonsører fortsatt vil ønske å satse på f.eks. blogger og private hjemmesider. Derfor klikker jeg på annonser som er interessante for meg. Har du annonser som er relatert til innholdet på siden din er sjansen større for at jeg allerede i utgangspunktet er interessert i hva annonsørene tilbyr.

2. Du plager meg ikke med reklamen

Er reklamen på siden din for plagsom, kan det godt hende at jeg bevisst unngår å klikke på selv annonser som vekker nysgjerrigheten. Rett og slett fordi jeg ikke vil “belønne” dette. Er en annonse blant mange plagsomme interessant kan det til og med hende at jeg oppsøker en blogg eller hjemmeside der jeg ikke føler meg plaget og mast på for å klikke på samme annonse der, dersom nysgjerrigheten blir stor nok. (Hva kan jeg si? Jeg er litt vrang av meg. ;) )

3. Jeg vil at det skal lønne seg for bedrifter å tenke miljø.

I valget mellom en annonsør som gir meg et tilbud via papirreklame i posten og en som bruker internett, vil jeg belønne den som ikke sender papirreklamen. Har samme annonsør både papirreklame og internettreklame, vil jeg ved å klikke på en nettannonse signalisere at den papirløse varianten er et godt alternativ.

4. Du har gitt meg noe.

Du har brukt tid og energi på å tilby meg noe og jeg ser at ditt fokus ligger der. Det er kanskje et nyttig verktøy jeg bruker på nett, gode råd, tips om smarte løsninger for barnerommet, god lesning eller kanskje rett og slett en god latter som gjorde dagen min enda litt morsommere. Generøsitet smitter. Du begynte ved å gi meg noe og jeg får lyst til å gi noe tilbake. Derfor velger jeg ditt nettsteds annonser når jeg vurderer å kjøpe noe på nett eller er på jakt etter noe annet.

5. Jeg liker din holdning til meg som leser

Jeg liker at du ikke bare ser på meg som noen du kan tjene penger på, men at du faktisk er interessert i å formidle noe til meg. Enten det er ved at du forteller meg noe i bloggen din, svarer på kommentarene jeg legger igjen eller rett og slett ikke oppfører deg som en slitsom selger på Karl Johan. Jeg er jo først og fremst her for å slappe av.

6. Jeg vil støtte det du driver med.

Dette er internett. Her deler mange og dette bidrar til å gjøre nettet til hva det er for mange.

Et eksempel: Hadde nettsiden Opp for ung hatt reklame, ville jeg hatt denne i bakhodet dersom jeg skulle kjøpe noe på nett. Nettopp fordi jeg mener at dette er en nettside som gir viktig informasjon og støtte til familier som kanskje sliter med ting det er vanskelig å innrømme for omverdenen at man gjør. Som en konsekvens av at en person med lang erfaring fra barnevern og foreldreveiledning  har brukt timesvis på å skape et oppslagsverk med gode råd, vil antageligvis flere fortvilte foreldre få råd i all anonymitet for noe de synes er vanskelig. Og flere barn vil få det bedre.  Jeg ønsker at dette tilbudet skal eksistere. Jeg synes det er viktig med lavterskeltilbud, jeg tror samfunnet trenger mer av dette og jeg ville gjerne at tilbudet skal opprettholdes.

Det samme gjelder andre nettsider som har en annen funksjon. F.eks. de som er ren underholdning.

7. Jeg liker tanken på at den vanlige kvinnen og mannen i gata kan få litt igjen for å gjøre surfeturen min bedre.

Det er langt ifra bare de store bedriftene og aktørene som gjør nettlivet mitt godt. Det er også personlige hjemmesider og blogger. Mennesker jeg prater med på nett. Bloggere som inspirerer meg. Ja, i det hele tatt. Hvorfor skulle det å tjene noen kroner på nett være forbeholdt store bedrifter? Om en av mine favorittbloggere ved hjelp av reklamen på sin blogg kan få litt ekstra lommepenger og ta med familien ut på pizzarestaurant, så er det vedkommende vel unt fra min side.

8. Jeg vil at du skal ha økt økonomisk mulighet til å drive med noe du er god på og som gir meg noe.

Enten du er bloggeren som får meg til å trekke en ekstra gang på smilebåndet hver dag, er nettsideeieren som lærer meg noe nytt eller på et eller annet vis bidrar positivt, så ville jeg syntes det var flott om du helt eller delvis kunne “frikjøpes” fra en jobb du kanskje mistrives med for å heller kunne bruke tiden din på noe du har talent for og som bedrer hverdagen min. Om det er det du vil. Om ditt talent og kompetanseområde handler om noe så spesielt som kjøkkenkniver, så synes jeg det ville ha vært glimrende om du kunne tjene til livets opphold på å gjøre noe du er god på og har interesse for. Jeg er en sucker for entusiasme og jeg blir rett og slett glad av å se at folk har klart å skape sin egen vei og gjør noe som gir dem mening og får frem det beste i dem. Vi trenger mer av det her i verden.

Sånn. Det var mine 8 grunner til at jeg klikker på noen nettsiders annonser fremfor andres.

Hva med deg? Har du noen preferanser i forhold til hvilke sider du klikker på annonsene til fremfor andre?

Fortell!