Jeg ser at det har vært diskutert litt frem og tilbake om reklame på blogger og nettsider, drømmen mange har om å tjene til livets opphold på blogging osv.

Noen eksempler:

Ingen blir rik av en norsk blogg

Skeptikerskolen: Vil du bli bloggmillionær?

Intellektuelle bloggere vs. profittbloggere

Osv.

Jeg fikk litt lyst til å prøve å sette ord på mitt forhold til nettopp dette med reklame på egne sider. For jeg kjenner meg ikke helt igjen i “de som jager bloggmillionærdrømmen”-kategorien som man lett kan komme til å fokusere på i slike debatter. Uten at jeg dermed tror andre har anklaget akkurat meg for noe som helst.

Jeg er en av de som har reklame på bloggene mine. Og jeg leser til tider poster om Adsense og andre program med stor interesse. Faktisk kan man vel på mange måter si at jeg faller i den ene av de to gruppene det grovt sett ofte deles opp i.

Det er bare en ting… Jeg har et litt annet forhold til dette med reklame på blogger og nettsider enn det man kanskje skulle tro. For å forklare det best kan jeg kanskje dra en liten sammenligning.

Husker du Iduns tomatplanter på nett?


For et par år siden var det en konkurranse der man kunne “dyrke tomatplanter” på nett. Jeg var av en av de som ble hekta. Ikke for det at premien var så gjev. Det var i grunnen selve tomatdyrkingen som jeg falt for. Å legge til rette, vanne, høste og se resultater. Kall meg gjerne barnslig, for det er jeg så visst.

Jeg har det i grunnen litt sånn når det gjelder reklame på nettsider også, jeg.

Det er ingen gjev pris som fyrer min interesse, selv om jeg ville ha løyet om jeg sa at det å tjene masse penger på å sitte på nett deler av dagen ikke troner et sted på dagdrømlisten, et sted i nærheten av drømmen om lottomillionene. Men en dagdrøm er og blir en dagdrøm.

Jeg tjener stort sett knapper og glansbilder på bloggingen min. En måneds nettinntekt tilsvarer noen timer på jobb per i dag. Allikevel er altså nettopp disse knappene og glansbildene litt ekstra verdifulle. Jeg synes det er kjempegøy når knappene og glansbildene har blitt 37% større fra en måned til en annen. En liten innbetaling fra Adsense gir av en eller annen grunn flere sommerfugler i magen enn en mange ganger større innbetaling fra min arbeidsgiver.

Kanskje er det fordi jeg har klart å tjene litt på å gjøre noe jeg liker veldig godt?

Jeg vet ikke.

Men jeg vet at når jeg leser om temaet, så oppsøker jeg helst forfattere eller bloggere som fokuserer på og understreker viktigheten av å ha noe å tilby. Der det først og fremst handler om hva du gir og ikke hva du får. Kanskje ikke så rart når motivasjonen bak bloggingen i første omgang var å få skrivetrening.

Og selv om det langtifra er lotto-størrelse på utbetalingene, så koser jeg meg med tanken på hva jeg skal bruke disse ekstra lommepengene til. I en stor families budsjett er det ikke mye rom for lommepenger til mor. Man skal jo være fornuftig og sånn, har jeg hørt. ;) Med reklameinntektene er det på en måte litt annerledes. Muligens nettopp fordi det er knapper og glansbilder?

Jeg må nok innrømme at jeg til tider er såpass innbilsk også at jeg innbiller meg at noen har klikket på reklamen fordi de synes det jeg tilbød på nettsiden var verdt en påskjønnelse. Jeg vet i alle fall med meg selv at slike ting har noe å si når jeg allikevel skal kjøpe noe på nett.

Så er det virkelig sånn at alle som har reklame på blogger og hjemmesider, og som interesserer seg for temaet “tjene penger på nett” og “jobbe hjemmefra” er noen tåpelige dagdrømmere som tror de skal bli den neste webmillionærer?

Jeg tror faktisk ikke det.

De finnes nok. Bevares. Og kanskje vil noen av de også lykkes. Jeg er ikke så sikker på at det er så umulig som mange sier. Jeg tror bare ikke at det er så lettvint som mange andre igjen sier.

Siden jeg er en mester i å projisere så tror jeg faktisk at mange er som meg. De dyrker “tomatplanter”, er ganske realistiske, har kanskje en liten dagdrøm som de vet er en dagdrøm og har det gøy underveis. Selve “tomatplantedyrkingen” har blitt en hobby i seg selv.

Og skulle det hende at en og annen blogger jeg har stor glede av å lese får en og annen femhundrelapp nå og da i “lommepenger” for arbeidet han eller hun har lagt ned i å bidra positivt på nett fordi jeg og andre klikket på en annonse; ja så synes jeg det er vel fortjent. For en “tomatplantedyrker” så er det gøy å se at andre også får det til.

Noen knapper og glansbilder er rett og slett morsommere å gjøre seg fortjent til enn andre. ;)