Klikking på annonser bare for å gjøre det

Jeg var litt inne på dette temaet før. Dette med å bruke annonser for å vise at man er takknemlig og setter pris på det arbeidet nettsideeieren har lagt ned. En måte å gi kudos på, for å si det sånn.

Jeg skrev bl.a. om det her, i innlegget 8 grunner til at jeg klikker på annonsene dine:

Jeg er interessert! Dette er forutsetningen for at jeg i det hele tatt er åpen for å klikke på annonser. Jeg er ingen “bevisstløs klikker” som klikker på alt mulig bare for å gjøre det. Annonsen må interessere meg. Jeg tror også at dette er en forbrukeratferd som bidrar til at annonsører fortsatt vil ønske å satse på f.eks. blogger og private hjemmesider. Derfor klikker jeg på annonser som er interessante for meg. Har du annonser som er relatert til innholdet på siden din er sjansen større for at jeg allerede i utgangspunktet er interessert i hva annonsørene tilbyr.

Seth Godin er en av de som har anbefalt det å klikke på annonser som en takk for godt utført arbeid til f.eks. bloggeren i Ads are the new online tip jar, der han blant annet skriver at ved å klikke på annonser i for å takke for “great content” så fremelsker man og belønner de sidene ved internett man setter pris på.

Jeg har ingen tall for dette, men jeg vil anta at dersom du har en nettside som ligner mest på Se&hør og generelt sett satser på sensasjoner og sex, så har du kanskje også en del besøk som villig klikker seg videre på annonser. Dersom du i utgangspunktet bruker linkbait for å få folk til siden din, så tror jeg sannsynligheten er stor for at de som kommer til siden din via sånne lenker også lett kan klikke seg ut av den via reklamelenker.

Men. Dersom du har en nettside der du satser på korrekte overskrifter som ikke lover mer enn teksten holder. Dersom du har valgt et annet tema enn det som selger best blant de fleste (Se & Hør gjør det jo ikke akkurat dårlig), men allikevel gjør en kjempejobb innen akkurat ditt felt, så tror jeg dette kan føre til en annen leseratferd på siden din. Jeg tror at denne leseren er mer fokusert på innholdet på siden, i større grad er annonseblind og skyr reklame. Leseren ønsker å se innhold uten “baktanker” og vil få presentert fakta fra noen som ikke skal selge noe.

Seth Godin har rett i det han sier når han påpeker at denne holdningen til annonser sulter ut godt innhold. De som tjener penger på det de gjør får gjerne også bedre anledning til å gjøre det.

Du skal allikevel ikke klikke på annonser bare for å gjøre det

Ja, jeg mener at du ikke skal drive “bevisstløs klikking” på annonser. Heller ikke i denne bloggen. Her vil jeg forklare hvorfor:

Når en annonsør velger å kjøre en reklamekampanje, så er det fordi annonsøren er ute etter et resultat. Graden av vellykkethet avgjør både om hvorvidt annonsøren vil fortsette å bruke internett, blogger og kanskje også en bestemt nettside for å annonsere, og det avgjør verdien av kampanjen for annonsøren. Jeg er ganske sikker på at en annonsør er villig til å betale langt mer per klikk dersom 50% av dem fører til salg, enn dersom kun 1% gjør det og resten i stor grad er “takknemlighetsklikk” fra fornøyde lesere.

En for stor andel ikke-reelle klikk vil gjøre nettsiden mindre verdifull for annonsører. Og jeg tror dette kan føre til både at færre velger å satse på f.eks. blogger og små nettsider som steder å annonsere, og at betalingen bloggeren eller nettsideeieren får per klikk etterhvert presses ned.

Dette vil ikke si at annonseklikking er galt. Eller at man ikke kan klikke uten å være sikker på at man skal kjøpe, for den saks skyld.

Det er mulig å være seg bevisst sin egen annonseblindhet og velge å faktisk se på annonsene og hva de sier, når man er inne på en side man setter pris på. Når jeg er innom et nettsted jeg setter pris på, tar jeg meg gjerne de par sekundene ekstra det tar å rett og slett kikke på annonsene. Er det noen som interesserer meg, så klikker jeg. Er det ikke det, så klikker jeg ikke.

Ting man kan gjøre for å støtte opp om en nettside

Ok, så har du bestemt deg for at nettopp du skal gjøre ditt for å fremelske det du mener er bra på nett og påskjønne de som gjør nettet til et ok sted å være for deg. Så hva gjør du?

J.D. i bloggen “Get rich slowly” skriver i sitt “svar” til Seth Godins påstand at Ads are NOT the new online tip jar. I tillegg til å begrunne hvorfor han mener dette, noe jeg også har vært inne på, så kommer han også med gode alternativer. Dette fordi han visstnok ofte blir kontaktet av lesere som spør hvordan de kan støtte opp om sin favorittblogg.

Her er svarene J.D. gir, noe fritt oversatt:

  • Delta i diskusjonene. Et aktivt nettsted med intelligente og gode diskusjoner vil vokse seg større.
  • Fortell vennene dine om siden. Om du liker det du leser, så send en link til en venn. Eller nevn siden i en samtale dersom det er passende.
  • Klikk på annonser som interesserer deg. Det er ingenting i veien for å klikke på annonser, men ikke gjør det bare fordi du ser på det som en måte å gi nettsideeieren tips på.
  • Link til ting du liker. Dette er i følge J.D. den absolutt beste måten å støtte opp om en nettside på. Om du leser noe du tror kan vær interessant for andre, så link til det. Om du synes hele siden eller bloggen er bra, så anbefal den med en lenke. Skriv om det i bloggen din, anbefal det på et forum osv. Selv prøver jeg å anbefale andres gode nettsider og arbeid jevnlig. Jeg liker å se at de gjør det bra og jeg liker å kunne vise vei til det jeg mener er bra innhold på nettet også.

For å ta fra mine egne nettsteder som eksempel:

Om du hadde nytte av Pengevetts innlegg om snøballmetoden, så link til den. Var tipsene om hva man kan ha i barnas julekalender fine å ha, så anbefal innlegget videre. Satte du pris på oversikten over aktivitetsforslag til julekalenderen, så link til den.  Finner du gode bokanmeldelser i Bokprat-forumet, så link til det. Kan du ikke linke, enten fordi du ikke har egen nettside/blogg, eller ikke er medlem i et forum der det er anledning til å anbefale nettsider, så fortell vennene dine om sidene.

Jeg er ganske så sikker på at dette gjelder for andre nettsteder også. Din anbefaling og lenke til nettstedet/artikkelen er langt mer verdt enn et uinteressert klikk på annonsene.

For med din anbefaling kommer økt trafikk og med økt trafikk kommer automatisk også klikk på annonser. Denne gangen reelle.