Det er en person jeg virkelig ikke vil være i skoene til i dag. Og det er en bestemt moderator på forumet der Abraham varslet at han ville ta livet av seg i går kveld.

Slik jeg har forstått det, hadde Abraham under nicket CandyJunkie postet litt av hvert i lignende stil før. Han hadde det ikke godt. Trådene han startet, var antageligvis et tegn på det. En moderator valgte også derfor å delta i behandlingen Abraham fikk. Da bekymrede brukere kontaktet henne på PM og varslet om at det ikke så ut til at han pustet, svarte hun at han bare var en “attention whore”. Etterhvert innså hun derimot alvoret, men da var det altså for sent.

Men så til det surrealistiske. For jeg blir i grunnen bare sittende og måpe av hvordan dette ser ut til å bli bare enda en helt vanlig forumfight. Hvordan folk krangler som om det var feilbruk av smilefjes de krangler om. Hvordan tråden om hans selvmord ser ut til å spore av i LOL og ROFL, gamle nettfeider, diskusjoner om de som tar livet sitt kommer til himmel eller helvete, og om hvorvidt selvmord er feigt eller ikke. Det settes opp poller om hvorvidt moderatoren gjør en god nok jobb eller ikke og i det hele tatt. Før man går tilbake til å diskutere kroppsbygning, deffing og lignende. Med dårlig grammatikk og typisk forumkultur opptrer en hel gruppe mennesker som om det som har skjedd bare er noe som har skjedd i et rollespill på nett.

Jeg sitter her og måper selv. For oppførselen deres er så sabla surrealistisk. Et medlem av forumet har blitt heiet og trakassert på vei inn i døden. Nei, jeg sier ikke at de er skyld i selvmordet, men oppførselen deres før, under og etter er ikke akkurat noe å være stolt av. Et menneske som hadde store problemer fra før av har tatt livet sitt. Og de behandler det som… ja.

Og det er vel det som får meg til å tenke på at dette nettopp muligens viser problemet. Hva som fikk folk til å oppføre seg som de gjorde og behandle Abrahams selvmord som underholdning på nett. En manglende forståelse for at VR og RL ikke er to helt forskjellige verdener. At CandyJunkie var en 19 år gammel gutt ved navn Abraham. At han døde på ordentlig. Akkurat som deres behandling av ham var virkelig og ikke noe som kan bortforklares med at det skjedde gjennom datamaskiner som kommunikasjonsform.

Det er virkelig ekte mennesker av kjøtt og blod du snakker til når du er på nett. Hvor surrealistisk det enn måtte føles der og da, så synes jeg denne saken er en kraftig påminnelse om akkurat det.

Abraham er død. Han var et ekte menneske med et nick på et forum. Og uansett hvor provosert mange nå blir av moderatoren som var regelrett slem mot ham i går kveld, og av de som heiet ham inn i døden… eller de som ikke gjorde annet enn å se på da han døde… Så håper jeg at man husker på at de er mennesker de også.

Og dropper lynsjinga.

Selv om det “bare er på nett”.